Polityka Cookies i Prywatności

 

Nuadu szanuje Twoje prawo do zachowania prywatności. Ze szczególną troską dbamy o ochronę przekazanych danych oraz stosujemy środki techniczne i organizacyjne mające zapewnić ich bezpieczeństwo.

POLITYKA COOKIES

Nasza strona internetowa nie zbiera od Ciebie w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

Czym są pliki cookies?

Pliki cookies (tzw. ciasteczka) to pliki tekstowe, które przechowywane są na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, smartfonie) podczas wizyty na różnych serwisach internetowych. Umożliwiają one wykorzystywanie pełnej funkcjonalności danej witryny, ułatwiają nawigację w serwisie oraz wyświetlają stronę dopasowaną do Twoich indywidualnych potrzeb. Cookies zawierają najczęściej nazwę witryny internetowej, z której pochodzą, posiadają swój unikalny numer oraz określają czas, na jaki będą przechowywane na Twoim urządzeniu.

Czy mogę je wyłączyć?

Jeżeli korzystasz z naszej witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies, oznacza to, że pliki te będą automatycznie zamieszczane na Twoim urządzeniu. Możesz, w każdym momencie, tak skonfigurować swoją przeglądarkę internetową, bądź Twoje urządzenie, aby nawet całkowicie wyłączyć możliwość przechowywania na nim plików cookies . Pamiętaj, że takie działanie może spowodować błędne działanie strony oraz ograniczenie dostępu do niektórych jej funkcji.

Jeżeli chcesz uzyskać informację, w jaki sposób możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, prosimy o kontakt z jej producentem oprogramowania odnośnie właściwej instrukcji dotyczącej usuwania i wyłączania tych plików w Twojej przeglądarce.

Jakie rodzaje plików cookies stosujemy na stronie?

Nasza witryna korzysta z dwóch rodzajów cookies: z plików sesyjnych i z plików stałych. Pliki sesyjne przechowywane są wyłącznie do momentu opuszczenia naszej strony internetowej, np. poprzez wyłączenie komputera - mają więc charakter tymczasowy. Równocześnie, pliki stałe są przechowywane na Twoim urządzeniu znacznie dłużej, do czasu, aż sam zdecydujesz się na ich ręczne usunięcie. Ponadto, „ żywotność” danego pliku cookie wynika także bezpośrednio z ustawień Twojej przeglądarki.

Dlaczego korzystamy z plików cookies?

  1. Pliki cookies umożliwiają dostosowanie zawartości naszej witryny do preferencji Użytkownika – pozwalają na optymalizację korzystania ze strony, a w szczególności na odpowiednie wyświetlenie strony internetowej, tak aby była dostosowana do indywidualnych potrzeb każdego z naszych Użytkowników,
  2. Umożliwiają prawidłowe działanie serwisu – utrzymanie sesji,
  3. Spełniają cele statystyczne i analityczne – stosujemy je dla zbierania i przetwarzania danych statystycznych, takich jak np. statystyki odwiedzin strony – tak aby rozwijać dalej nasz serwis.

Na naszej stronie internetowej zainstalowane jest narzędzie Google Analytics, które zbiera informacje na temat odwiedzin poszczególnych stron serwisu przez Użytkowników. Dane uzyskane przy użyciu tego narzędzia nie są przez nas udostępniane osobom trzecim i wykorzystujemy je wyłącznie do ulepszenia naszej witryny oraz sporządzenia raportów statystycznych, pozwalających nam na dalsze ulepszanie naszych usług. W tym celu wykorzystujemy pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics.

Więcej informacji na temat plików cookies od google znajdziesz na stronie:

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage?hl=pl

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Kto jest administratorem moich danych osobowych?

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest Nuadu z o.o. z siedzibą w Gdyni – przy Al. Zwycięstwa 96/98, 81-451 Gdynia. (KRS 0000522737, NIP: 5862292090) Adres email: biuro@nuadu.pl

Inspektor Ochrony Danych

Inspektor ochrony danych jest osobą m.in. do kontaktu we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych (w tym Twoich praw związanych z przetwarzaniem danych). 

Z naszym Inspektorem Ochrony Danych skontaktujesz się pisząc na adres e-mail: krzysztof.jankowski@litwic.pl

Cele przetwarzania oraz podstawa prawna przetwarzania

Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, aby:

  • Wyświetlać spersonalizowane komunikaty na naszej witrynie internetowej,

Jeżeli zadecydujesz się zalogować do platformy edukacyjnej NUADU, będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, aby:

  • Stworzyć Twój profil w naszej platformie internetowej,
  • Umożliwić Ci korzystanie z funkcjonalności platformy internetowej (prezentować Ci zadania oraz wyniki, a także inne materiały edukacyjne udostępniane Ci za pośrednictwem platformy), przy zapewnieniu integralności, dostępności i poufności danych,
  • W przypadku gdy rejestrujesz konto w naszej usłudze:
    • przetwarzanie potrzebne do zawarcia umowy – w zakresie danych przekazanych niezbędnych do rejestracji konta,
    • wykonanie umowy – w zakresie danych dotyczących Twojej aktywności w platformie internetowej,
    • nasz uzasadniony interes – w przypadku realizacji naszych praw w związku z naruszeniami regulaminu platformy internetowej.
  • Jeśli korzystasz z platformy w ramach obowiązku szkolnego realizowanego przez Ciebie na rzecz Szkoły, dane gromadzone zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji Twoje dane – w zakresie niezbędnym do rejestracji konta oraz danych dotyczących Twojej aktywności w platformie internetowej - przetwarzane są z uwagi na nasz uzasadniony interes w celu realizacji umowy na rzecz Szkoły .

Na stronie nie są zbierane ani przetwarzane dane osobowe w celu ich przekazania lub sprzedaży podmiotom zewnętrznym dla celów marketingowych.

Twoje prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych i podejmowaniem zautomatyzowanych decyzji:

  1. prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych – o ile przetwarzamy dane w oparciu o Twoją zgodę,
  2. prawo dostępu do Twoich danych osobowych,
  3. prawo żądania sprostowania Twoich danych osobowych – o ile są błędne,
  4. prawo żądania usunięcia Twoich danych osobowych – o ile przetwarzamy je bez podstawy,
  5. prawo żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych,
  6. prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych ze względu na Twoją szczególną sytuację – w przypadkach, kiedy przetwarzamy Twoje dane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu, 
  7. prawo do przenoszenia Twoich danych osobowych, tj. prawo otrzymania od nas Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie informatycznym nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych lub zażądać, abyśmy przesłali Twoje dane do innego administratora o ile to technicznie możliwe. Omawiane prawo przysługuje Ci tylko co do danych przetwarzanych na podstawie umowy z Tobą lub na podstawie Twojej zgody.
  8. Prawo wycofania zgody: w zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody – masz prawo jej wycofania w dowolnym momencie, co jednak nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, przed jej wycofaniem.
  9. Prawo wniesienia skargi do organu tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. 

Źródło danych i obowiązek ich podania:

Jeśli nie zarejestrowałeś konta w naszej usłudze, oznacza to, że niezbędne do tego dane (imię i nazwisko, szkoła, klasa) otrzymaliśmy od Szkoły do której uczęszczasz. W innym przypadku dane niezbędne do rejestracji oraz wszelkie inne, pozyskujemy wyłącznie od Ciebie. Podanie danych osobowych przy rejestracji Konta jest warunkiem zawarcia umowy ich niepodanie może uniemożliwić korzystanie z platformy internetowej. 

Okres przechowywania danych osobowych:

-  1 miesiąc po dacie wygaśnięcia licencji, po czym wszelkie dane podlegają usunięciu,

- w przypadku udzielenia zgody: do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę.

Odbiorcy danych i zautomatyzowane przetwarzanie:

    1. Twoje dane mogą zostać przekazane dostawcom lub usługodawcom, z którymi współpracujemy, np. w zakresie utrzymania prowadzonej przez nas platformy internetowej (firmy hostingowe, firmy programistyczne). 
    2. Dostawcy i usługodawcy przetwarzają dane na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi poleceniami. 
    3. w zakresie utrzymania prowadzonej przez nas platformy internetowej, powierzamy ją (w tym Twoje dane) do przechowania i podglądu w toku czynności serwisowych następującym firmom: Tenesys Sp. z o.o. (ul. Zygmunta Noskowskiego 22/4, 61-705 Poznań), APN Promise S.A. (ul. Domaniewska 44a, 02-672 Warsaw, Poland),  w zakresie obsługi komunikatora Intercom R&D (Stephen Court,18-21 Saint Stephen's Green, Dublin, Ireland), natomiast jeżeli zdecydujesz się zapisać do newslettera – MailChimp firmy The Rocket Science Group (LLC 675 Ponce de Leon Ave NE Suite 5000. Atlanta, GA 30308 USA).
    4. wprowadzane przez Ciebie dane są automatycznie przetwarzane celem umożliwienia Ci zalogowania do platformy internetowej, a w dalszej kolejności w celu przydzielania zadań i prezentowania uzyskanych wyników, zgodnie z parametrami ustalonymi przez autora danego zadania. Nie poddajemy Twoich danych profilowaniu (nie przewidujemy na ich podstawie Twoich przyszłych zachowań).

 

Wszystkie podmioty, którym powierzyliśmy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Pozostałe informacje:

  1. Nie przewidujemy korzystania z platformy internetowej NUADU anonimowo. Opcjonalnie przewiduje się logowanie poprzez powiązanie Konta z profilem Użytkownika w innych serwisach (np. w mediach społecznościowych). Jeśli korzystasz z modułu Praca Własna, inni Użytkownicy nie widzą Twoich odpowiedzi;
  2. Wprowadzane przez Ciebie dane (w tym odpowiedzi) przesyłane są do nas szyfrowanym połączeniem SSL;

Newsletter:

Jako użytkownik serwisu masz możliwość zapisania się do naszego newslettera. W tym celu konieczne jest wyrażenie zgody na otrzymywanie informacji handlowej  oraz podanie swojego adresu e-mail poprzez odpowiednie formularze na stronie. Po dokonaniu tych czynności, otrzymasz na swoją skrzynkę e-mail wiadomość ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi administratora danych osobowych i sposobu ich przetwarzania.

Newsletter jest realizowany przy pomocy firmy The Rocket Science Group, który jest producentem oprogramowania MailChimp. Serwery MailChimp znajdują się na terytorium USA. Serwis MailChimp został dostosowany do procedur wynikających z RODO i posiada adekwatne zabezpieczenia do wymogów tej regulacji. Ponadto, serwis jest zgodny z jest zgodny z tzw. Tarczą Prywatności EU-USA– aktem, który reguluje zasady zbierania, przechowywania i wykorzystywania danych osobowych przesyłanych z terenu Unii Europejskiej do Stanów Zjednoczonych. 

NUADU to platforma wspierająca proces edukacji oraz weryfikacji i obiektywnej oceny efektów nauki.